רשות מחקר, יצירה ופיתוח

מרכז רוזן לקיימות ע“ש יעקב רוזן

מרכז רוזן לקיימות על-שם יעקב רוזן הוקם ב-2018, והוא משמש כמוקד ידע למחקר ובסיס לקידום והטמעת תחום הקיימות בשנקר ובתעשייה, באופן מעשי ותיאורטי.

פעילות המרכז מבוססת על 17 עקרונות הקיימות של האו"ם: הנוגעים בסוגיות שונות ומגוונות בתחום חיינו. כגון: עוני, רעב, בריאות טובה, חינוך, שוויון מגדרי, מים נקיים, אנרגיה נקייה, הוגנות תעסוקתית וצמיחה כלכלית, תעשייה חדשנית ותשתיות,  צמצום אי-השוויון, ערים וקהילות מקיימות, צריכה וייצור אחראיים, שינויי אקלים, חיים מתחת לפני המים, חיים על פני האדמה, שלום, צדק וחוזק המוסדות ושותפות להשגת היעדים.

מרכז הקיימות  – בהובלת ד"ר אביגיל דולב – פועל בצורה רוחבית, בכל התחומים של שנקר, כדי לקדם קיימות בכל רמה אפשרית. מרכז רוזן לקיימות שם לו למטרה לקדם מחקר רב תחומי פורץ דרך בקידום מחקר בשילוב אומנות, עיצוב והנדסה. בנוסף מרכז רוזן מהווה פלטפורמה לסטודנטים למקור ידע, לקידום יזמות וחדשנות בשילוב ערכי קיימות, והטמעת עקרונות לפיתוח בר קיימא בפרויקטים השונים.

חזון המרכז לקיימות: "להוביל מחקר חדשני ופורץ דרך בתחום הקיימות ולתת פלטפורמה לסטודנטים של ידע ועשייה בת-קיימא" – (ד"ר אביגיל דולב, ראש מרכז רוזן לקיימות)

פלטפורמה לסטודנטים

פעילות מרכז הקיימות כוללת גם שיתופי פעולה עם גופים מחוץ לשנקר כמו פרויקט שיקום נחל כופר עם עיריית רמת-גן, מחקר עם האיחוד האירופי בנושא עירוניות ושיתוף פעולה עם 8200 Impact להקמת אקסלרטור "לסטודנטים\ות, בוגרי שנקר ומרצים. במסגרת האקסלרטור, כל בוגר\ת או מרצה מוזמן\ת להציע רעיון יזמי חדשני בתחום האימפקט, ולקבל פלטפורמה תומכת לקידום הרעיון עד שלב פיתוח אב טיפוס לבדיקת היתכנות.

בשנים האחרונות, מאז שהוקם מרכז הקיימות, מתקיימת עשייה רבה בשנקר לא מעט בזכות המרצים\ות שמביאים את האג'נדה הירוקה שלהם לעולמות הטקסטיל, האופנה ההנדסה והאומנות. למשל, בהאקתון של מחלקת תעשייה וניהול, הובאו סוגיות מהחיים בתחום הקיימות ואופן שילובם בתעשייה, בחברות פיתוח ואף בתוך המנהל הציבורי.

"המרכז נוגע במגוון תחומים, מתחום הבניה ירוקה, הנדסה, עיצוב, אופנה וכל נושא מתחום חיינו. הרעיון לקדם כלכלה מעגלית, לחנך לצמצום את הצריכה ובו זמנית לפתח כלכלה מעגלית חכמה שתצמצם את הפסולת להטמנה"  -מ(ד"ר אביגיל דולב, ראש מרכז רוזן לקיימות)

קמפוס ירוק

המרכז לקיימות מקדם יחד עם אגודת הסטודנטיות והסטודנטים של שנקר "קמפוס ירוק", הכולל מחזור, מודעות לסטודנטים ולמרצים וקידום בתייעלות אנרגטית. בהובלת הסטודנטים\ות הוצבו בשטחי המכללה הפח הכתום, על פי חוק האריזות, ובעתיד יקודמו גם מהלכים כמו מחזור מים, שיפור היעילות האנרגטית ובנייה ירוקה של המחלקות עצמן.

פרס רוזן לקיימות

מיום הקמתו, מחלק מרכז רוזן מדי שנה פרס לסטודנטים\ות שהציגו מחקרים או פתרונות פורצי דרך בתחום הקיימות. מהשנה יצטרף גם פרס לסטודנטים בשנים א-ג המצטיינים ומקדמים פרויקטים סטודנטיאליים בתחום הקיימות.

"המשימה שלנו היא להשתפר כל הזמן"

את המרכז לקיימות מובילה ד"ר אביגיל דולב, דוקטור במנהל ציבורי המתמחה בהטמעת עקרונות פיתוח בר-קיימא בתוצרי תכנון עירוניים, אדריכלית בעלת תואר שני בשמאות ונדל"ן מאוניברסיטת חיפה ו-MA בלימודי מדבר, מהמחלקה לאדם במדבר מאוניברסיטת בן גוריון בנגב. במקביל לתפקידה כראש מרכז רוזן לקיימות בשנקר, היא יזמית בתחום האימפקט באופנה, מרצה ויועצת לפיתוח עירוני ופיתוח בר קיימא.

ד"ר דולב את הובילה התכנון העירוני-סביבתי במחוז חיפה, מטעם החברה להגנת הטבע, וניהלה את התקן לבניה ירוקה במכון התקנים. היא שימשה כמנכ"לית עיריית נשר ומנכ"לית נופית, ובכל תפקידיה הקפידה להוביל את תחום הקיימות העירונית והבניה הירוקה.

בודק...