המחלקה לעיצוב טקסטיל, בשנקר, בקורס קיץ משותף בנושא Bark-Cloth בשיתוף עם אוניברסיטת מקררה, באוגנדה

עדכונים

המחלקה לעיצוב טקסטיל, בשנקר, בשיתוף עם אוניברסיטת מקררה, באוגנדה, קיימו קורס קיץ משותף בנושא Bark-Cloth, אשר שיאו היה ביקור ועבודה משותפת, בסדנה אינטנסיבית, באוניברסיטת מקררה

המחלקה לעיצוב טקסטיל בשיתוף פעולה עם מרכז קוקודי לדיאלוג תרבותי קוסמופוליטי ובתמיכת המרכז הבינלאומי, שנקר קיימה,  בחודש ספטמבר 2024,  קורס משותף עם בית הספר לאמנות ועיצוב על שם מרגרט טראוול, בקולג' להנדסה, עיצוב, אמנות וטכנולוגיה באוניברסיטת, מקררה, בקמפלה, אוגנדה. אוניברסיטת מקררה היא האוניברסיטה המובילה  באוגנדה ובין המובילות באפריקה. 

קורס הטקסטיל האינטנסיבי הנודד הוא המשך של שיתוף  פעולה מתמשך בין בית הספר לאמנות ועיצוב באוניברסיטת מקררה והמחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר וזוהי למעשה הסדנה המשותפת הראשונה לאחר שני קורסים משותפים שהתקיימו מרחוק באמצעים דיגיטליים.

הקורס עסק בחומר גלם מסורתי מקומי בשם Bark-cloth, יריעת טקסטיל בלתי ארוגה המופקת מקליפת עץ פיקוס באזור דרום אוגנדה. לחומר זה שורשים עמוקים בהיסטוריה ובתרבות המקומית של אוגנדה והוא בעל חשיבות מבחינה דתית, פולחנית  ומסורתית. כחומר גלם, הוא בעל מאפיינים טבעיים ייחודיים ברי קיימא והוא מהווה חומר חדש להתנסות ולמחקר. לכל אלה מתווספים הידע הרב של המחלקה לעיצוב טקסטיל במבנים טקסטיליים, פיתוח וחדשנות חומריים ובטכנולוגיית הבלתי ארוגים הנלמדת במחלקה.

במהלך הקורס, זכו הסטודנטים להכיר מקרוב מלאכות טקסטיל מסורתיות וביניהן את טקסטיל קליפת העץ, לחוות את תהליך הייצור של החומר על כל שלביו: מנטיעה של עץ פיקוס מקומי, דרך הפקת חומר הגלם ועיבודו לכדי יריעה, תהליך המצריך זמן, ידע ומיומנות ייחודיים למקום. בקמפוס, עבדו הסטודנטים יחד בקבוצות מעורבות והתנסו במחקר מעשי משותף, בו למדו אודות החומר ועל הפוטנציאל הגלום בו ליצירה חדשה ומקורית. את תוצרי המחקר,  הציגו הסטודנטים בהגשה חגיגית משותפת. הסטודנטים זכו לערך מוסף חשוב ביותר של חשיפה לתרבות חומרית מקומית וחווית לימוד חדשה, שכללה סדנאות וסיורים, מפגשים עם יוצרים ויוצרות ועבודה משותפת עם סטודנטים מאוגנדה.

הקורס, בו השתתפו סטודנטים משנים ג' ו-ד הונחה במשותף, מטעם שנקר, על ידי  שירה שובל, מרצה בכירה במחלקה לעיצוב טקסטיל ומטעם אוניברסיטת מקררה, על ידי ד"ר וני נקזיבווה, דיקאנית בית הספר לשעבר, סגנית ראש הקולג' להנדסה, עיצוב, אמנות וטכנולוגיה במקררה, חוקרת טקסטיל מהמובילות בעולם בתחום טקסטיל קליפת העץ האוגנדית.

תודות לכל מי שליווה, הדריך, העניק ידע ואפשר למסע החשוב הזה להתקיים:

 מיקי קידר, ראש המחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר;  שירה שובל, מובילת הקורס מטעם שנקר;

תמר דקל, מייסדת ומנהלת שותפה של  מרכז קוקודי, יוזמת, מדריכהםומארגנת  המסע.

 מרכז קוקודי – ארגון פיתוח בינלאומי, הפועל בישראל ונותן מענה לאחד האתגרים העיקריים של יזמים בקהילות מתפתחות – גישה מוגבלת למיומנויות ולתשתית הנדרשים עבור פיתוח, בידי מחוללי שינוי מקומיים. הארגון שואף לבנות גשרים באמצעות תכניות שיתוף ידע, לספק מיומנויות ותשתיות לגורמים מקומיים ולקדם פעולה חברתית;

ד"ר עידית טולדנו  והגלריה ללימודי אפריקה, המציעה לקהל הישראלי אופני התבוננות חדשים ומגוונים על תרבויות אפריקה השונות ועל עושרן האמנותי, משמשת מעבדה לבחינת רעיונות (ולא רק יצירות אמנות) ומציבה סימני שאלה לגבי מושגים מערביים שגורים כגון אמנות, מודרניזם, אותנטיות ואפילו מיהו אמן;

המרכז הבינלאומי שנקר אשר שם לו למטרה, לשלב ממדים בינלאומיים, בין-תרבותיים וגלובליים אל תוך ההכשרה האקדמית של הסטודנטים בשנקר, כפי שראוי שיהיה, במאה ה-21.

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר