אפקט הלוטוס: מיצג המבוסס על Research חדשני של פרופ' חנה דודיוק וד"ר אנה דותן מוצג בתערוכת מדע לכל המשפחה

עדכונים

אפקט הלוטוס: מיצג המבוסס על Research חדשני של פרופ' חנה דודיוק וד"ר אנה דותן מוצג בתערוכת מדע לכל המשפחה

מה הקשר בין עליו של צמח הלוטוס לבין בטיחות אווירית ומחירי טיסות? מיצג המבוסס על פרויקט Researchי חדשני של פרופ' חנה דודיוק – ראש המחלקה להנדסת פלסטיקה – וחברת הסגל ד"ר אנה דותן, מוצג בתערוכה האינטרקטיבית "ללמוד מן הטבע" במוזיאון המדע בירושלים.

התערוכה הייחודית מוקדשת לResearchים ביומימקרים ישראלים והיא מציגה בפני כל הגילאים חידושים טכנולוגיים שיצר האדם בעקבות התבוננות בנפלאות הטבע.

הפיתוח החדשני של דודיוק ודותן הוא משטח דוחה-קרח, המבוסס על "אפקט הלוטוס": תכונת ה"ניקוי העצמי" של המשטח מבוססת על דחיית מים קיצונית (סופר-הידרופוביות) המצויה בטבע, בין השאר בעלי הלוטוס. אלו מכוסים בבליטות רבות בגודל ננומטרי (מיליארדית המטר), הגורמות לכך שכל טיפת מים שנופלת עליהם מתכדררת, מתגלגלת במורד המשטח ובדרכה מנקה אותו מזיהומים.

אפקט זה היווה בסיס למספר פיתוחים של ציפויים על זכוכיות ובדים, אך במחלקה להנדסת פלסטיקה ופולימרים הובילו Research חדשני שאפשר מניעת הצטברות קרח על משטחי היגוי של מטוסים. צוות החוקרים בראשות דודיוק ודותן פיתח פתרון חדשני המדמה את המבנה הסופר-הידרופובי של הלוטוס וכולל משטחים המפחיתים את רמת ההדבקה לקרח בעזרת ציפויים בעלי גבשושיות בקנה ידה ננומטרי.

בבדיקות מתקדמות שנערכו למשטחים הללו ב"מנהרת קרח" עם תנאי קור קיצוניים (מינוס 20 מעלות צלסיוס), נמצא כי הם יעילים פי 18 מחומרים מקבילים! המשך הResearch יתמקד בפיתוח תהליכי ייצור, כך שניתן יהיה ליישם את הטכנולוגיה באופן מסחרי להפחתת הסיכונים עקב הצטברות הקרח ומכאן גם להוביל להוזלת עלויות טיסה.

  • התערוכה "ללמוד מהטבע" פותחה על-ידי מוזיאון הטבע פילד בשיקגו והיא מוצגת לראשונה מחוץ לגבולות ארה"ב. תוצג במוזיאון במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים עד לחודש אוקטובר (שדרות המוזיאונים, סמוך לאוניברסיטה העברית בגבעת-רם). שעות פתיחה: ימים א'-ד' – 20:00-10:00, ימי ה' – 22:00-16:00, שישי – 16:00-10:00, שבת – 18:00-10:00
whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר