– Experience Design for The Extinction of Experience קורס ב-RCA

עדכונים

– Experience Design for The Extinction of Experience קורס ב-RCA

אלה אקוס, סטודנטית במחלקה לעיצוב תכשיטים ונועם פינק, סטודנטית במחלקה לעיצוב תעשייתי, יצגו את הפקולטה לעיצוב ושנקר ב Experience Design for The Extinction of Experience, קורס חווייתי קצר, אשר התקיים בחודש יוני 2025, בתכנית לתואר שני Information Experience Design ב Royal College of Arts, בלונדון. שיתוף הפעולה מתקיים בשנקר באמצעות PADLab, בהובלת אדריכל עודד קוטוק ומיכל פאוזנר ובתמיכת המרכז הבינלאומי.

בעת הנוכחית, יש לבני האדם פחות מגע יומיומי עם הטבע או עם המערכת האקולוגית בה הם חיים. Robert M. Pyle כינה את התהליך 'הכחדה של הניסיון', 'Extinction of Experience'. עם ההתקדמות המהירה של טכנולוגיות דיגיטליות, הדעיכה של מעורבות חושית ישירה מתרחבת להקשרים חברתיים ותרבותיים.

בקורס הניסיוני הצטרפו סטודנטים לעיצוב, אמנות ומדע, ממוסדות ברחבי העולם, לחקירת המתחים בין מערכות מלאכותיות וטבעיות והתערבויות עיצוביות המגשרות ביניהם או מדגישות את הפערים ביניהן. הם חקרו כיצד עיצוב עשוי לעצב צורות של שיתוף חוויה, תוך העברת מידע חושי ממיקום אחד לחבר צוות מרוחק. הם עשו זאת באמצעות סדרה של ניסויים קצרים, תוך שימוש בשיטות וגישות שונות ליצירת שיחות נוכחות מרחוק אסינכרוניות.

המשתתפים שאלו שאלות כמו, כיצד אנשים עשויים לחוש סביבות שהם אינם נוכחים בהן פיזית? מה הולך לאיבוד ככל שהחוויות החברתיות שלנו עוברות יותר ויותר מהפיזי לדיגיטלי? אילו סוגים חדשים ומעניינים של חוויות עשויים להיווצר בתוך הפערים של מה שאנחנו יכולים ומה לא יכולים לחוש פיזית? כיצד זה עשוי לעצב את הבנתנו את מערכת היחסים שלנו עם אחרים והעולם סביבנו?

 הם בדקו את המורכבויות והפרדיגמות הנוכחיות של דרכי החיים העכשוויות שלנו: הבנת זמניות, גבולות מלאכותיים, העברה תרבותית ופערים בפרשנות, שמעו תובנות מחוקרים ואנשי מקצוע מתחומים שונים, על חישה מרחוק בהקשרים שונים, כגון ניטור מגוון ביולוגי באזורים מוגבלים ועוד.

'מה שמשך אותי במיוחד לקורס', מספרת אלה אקוס, 'היה האופן שבו הוא עסק בפערי תיווך, אותם פערים שנוצרים בין מה שהיוצר מתכוון לומר לבין מה שהצופה או המשתמש קולט בפועל. פערים כאלה מופיעים בכל תחום בחיים: בין מה שזכור לנו ממצבים מסוימים לבין מה שבאמת התרחש, בין איך שאנחנו בוחרים להציג את חיינו ברשתות החברתיות לבין החוויה המלאה והמורכבת שחווינו בפועל, ובין הכוונה שלנו כשאנחנו מדברים, לבין איך שהמילים והטון שלנו מתקבלים, במיוחד בהקשרים של תרבות, שפה, סלנג, מעמד ועוד. הרבה מהרגעים הבהירו לי, עד כמה חוויות מעוצבות לא רק דרך אסתטיקה, אלא דרך הקשר, קהל, ומרחב. עבורי זו הייתה חוויה שהעמיקה את הרצון להמשיך ולעסוק בעיצוב כאמצעי להעברת תחושות ורגשות, ולא רק כצורה'.

התרגילים נערכו בדרכים שונות: ביחד עם הסטודנטים, במרחב הווירטואלי, בקבוצות, באופן פרטני, ובמעבר מהיר הלוך ושוב בין המרחב הווירטואלי לפיזי. בדרך הזאת חשפו המשתתפים פערים שונים בהעברת מידע ובתקשורת ופיתחו שיטות שונות להעברת מידע דרך העולם הווירטואלי באופן שממחיש רגש שניסו להעביר.

'הייתה זו חוויה מעצימה', סיכמה נועם פינק. 'היא  פתחה בפניי זוויות מבט חדשות על הקשר בין טבע, טכנולוגיה ועיצוב,  על התפקיד שלנו והאחריות שלנו, בעידן הנוכחי, כמעצבים, הניצבים בפני אתגרים סביבתיים וטכנולוגיים חסרי תקדים. יש לנו אחריות עמוקה לפעול מתוך מודעות לסביבה, מתוך רגישות לאקולוגיה, ומתוך שאיפה אמיתית לחבר מחדש בין האדם לבין העולם הטבעי'. 

הקורס הבינתחומי שילב מתודולוגיות ותוצאות מעיצוב ספקולטיבי, אקולוגיה, אינטראקציה בין אדם-מחשב-ביוספרה, משחק בין-מינים ועיצוב עם מערכות חיות. הוא הגיע לשיאו באירוע פרפורמטיבי ב-Horniman Museum Gardens.

קראו עוד על התוכנית כאן>>

צילמה: אלה אקוס

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר