צובעים את הפציעה השקופה | כשמילים לא מספיקות: סטודנטים.ות במרקחה יצרו שפה חדשה להתמודדות עם טראומה נפשית

נקסוס

צובעים את הפציעה השקופה | כשמילים לא מספיקות: סטודנטים.ות במרקחה יצרו שפה חדשה להתמודדות עם טראומה נפשית

בין מאות רעיונות חדשניים שצמחו בכיתות ובסדנאות, בלט אתגר אחד במיוחד – אתגר בשיתוף עמותת נט"ל. מדובר בפרויקט ששם במרכזו את אחד הנושאים הבוערים והרגישים ביותר בתקופה האחרונה: טראומה נפשית על רקע לאומי, ובעיקר זו שפרצה בעוצמה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל".

אתגר עם שליחות: תרגום המצוקה לשפה נגישה

האתגר שניתן לסטודנטים והסטודנטיות ביקש מהם לפתח שפה חדשה, רחבה ורב-חושית, שתשמש כלי לתקשורת מיטיבה בין המתמודדים עם טראומה לבין הסביבה התומכת שלהם – בין אם מדובר במשפחה, קהילה או אנשי מקצוע.
המשימה דרשה מהם להתמודד עם שאלה כפולה: איך לזהות מצבי מצוקה? ואיך להציע להם מענה רלוונטי ואמפתי?

במוקד ניצבה ההבנה כי רבים מהנפגעים מתקשים לתקשר את מצוקותיהם. מטרת האתגר הייתה לפרוץ את מחסום השתיקה והבושה, לאפשר שיח פתוח על רגשות ותחושות, וליצור כלים פרקטיים לשיפור התקשורת סביב פציעה נפשית בלתי נראית.

שותפות אמתית: נט"ל במרכז המהלך

עמותת נט"ל, שזיהתה את חשיבות הקול היצירתי שבאקדמיה, פתחה בפני הסטודנטים את שעריה ולקחה חלק פעיל בהובלת האתגר. מנכ"לית העמותה, אפרת שפרוט, סיפרה בהתרגשות:

"הופתענו מהלמידה המהירה של הטרמינולוגיה הנט"לית ומהפתרונות היצירתיים שהוצגו. הם דרשו אינטליגנציה רגשית גבוהה."
ובהמשך הוסיפה:
"המוח הצעיר והרענן שלכם יחד עם הרב תחומיות שקיימת בשנקר הביאו לשלל פתרונות מגוונים. אני ממש מרגישה שהבנתם והפנמתם עם מה אנחנו מתמודדים בעמותה."

שפרוט ציינה כי למרות רוחב האתגר, הסטודנטים הצליחו להציע מגוון פתרונות מעשיים, שנעו בין אפליקציות ליצירת דיאלוג הורה-ילד, דרך משחקים לחיזוק תחושת שליטה ועד מוצרים חושיים לוויסות רגשי.
עם זאת, היא הדגישה כי בשל העומס על נט"ל לא ניתן יהיה ליישם את כולם – אך שיתופי פעולה עתידיים בהחלט על הפרק.

קוביית הריח: רעיון שנכנס ללב
בין הפרויקטים שבלטו במיוחד, עלה רעיון יצירתי ומעודן: קובייה מודולרית עם ריחות מרגיעים.
נועם רוברטס (עיצוב פנים) ודני נויגרשן (תקשורת חזותית) עיצבו יחד אובייקט אישי שמותאם לרגישויות של המשתמש: צבעים, מרקמים וריחות שמספקים תחושת נחמה וביטחון.

הקובייה נועדה לעזור דווקא ברגעים הקשים – כאשר ריח מסוים עלול להציף טראומה (כגון עשן או אבק שריפה), הקובייה מאפשרת חזרה לשליטה עצמית והפגת הלחץ.

לקראת שפה חדשה של חמלה

במהלך ארבעת ימי מרקחה, נוצרה סביבה יוצאת דופן של מחקר, יצירה וריפוי. סטודנטים וסטודנטיות מכלל המחלקות בשנקר נחשפו לשפה של "פציעה שקופה", והחזירו בתמורה פתרונות עשירים, מגוונים ועמוקים.

במילותיה של שפרוט:

"עלינו להיות קשובים ומכילים לסובבים אותנו. חשוב להבין שזה בסדר לבקש עזרה – זו תגובה נורמלית למצב לא נורמלי."

אתגר נט"ל לא רק חידד אצל הסטודנטים את ההבנה של מהי טראומה, אלא גם פתח פתח אמתי ליצירת מרחבים חדשים של הבנה, ריפוי וחמלה – דרך עיצוב.

ליאת ברנע, מנהלת פיתוח וחדשנות בעמותת נט"ל:
"האתגר העצום של שיקום הנפש של אזרחי ישראל מחייב חשיבה יצירתית ורב-תחומית. שיתוף הפעולה עם שנקר מייצר הזדמנות ייחודית לפיתוח שפה או גשר לביטוי הכאב שנוצר מאז השבעה באוקטובר. מילים חדשות נכנסו לחיים של כולנו אבל לא לתקשורת מקרבת או דרכים לשקף מצוקה נפשית בהתמודדות עם טראומה ממלחמה וטרור. אנחנו מאוד נרגשים לראות כיצד המפגש בין עולם הטיפול הנפשי לבין עולמות העיצוב וההנדסה יוביל ליצירת שפה חדשה ולפריצות דרך בתחום השיקום הנפשי".

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר