הקטור & אופליה | שיקום, ריפוי והנצחה באמצעות בינה מלאכותית  

עדכונים

הקטור & אופליה | שיקום, ריפוי והנצחה באמצעות בינה מלאכותית  

הקטור & אופליה: תערוכה חדשה המציגה שיקום, ריפוי והנצחה באמצעות בינה מלאכותית  


"הקטור & אופליה" – תערוכה מרגשת המציעה מפגש בין שיקום וריפוי דרך אמנות וטכנולוגיה בעקבות אירועי אוקטובר 2023, תיפתח בגלריה רוזן ב-15 במאי 2025

התערוכה מציגה מפגש ייחודי בין סיפורם המרגש של הזוג הקטור (79) ואופליה (77) רויטמן, ניצולי טבח 7 באוקטובר, לבין יכולותיה המתפתחות של בינה מלאכותית. הקטור, אמן פסיפסים, איבד את כל יצירותיו כאשר מחבלי חמאס העלו באש את ביתם בקיבוץ ניר עוז, בזמן שאופליה נחטפה ושהתה בשבי במשך 53 ימים.

במהלך תקופת השבי, כתב הקטור מכתבים ושירים לאשתו מדי יום, ואופליה שמרה על שפיותה בכתיבת יומן ומכתבים לבעלה ולמשפחתה. מכתבים אלו היוו את הבסיס ליצירה החדשה. ביוזמתה ובהובלתה של מנהלת החטופים, השבים והנעדרים במשרד ראש הממשלה, נוצר הקשר עם שנקר וכך הפרוייקט יצא לדרך.

האמן אופיר ליברמן, ראש מרכז פרמטר לתקשורת חזותית על שם גיא פרס בשנקר, השתמש בטכנולוגיות בינה מלאכותית כדי ליצור חיבור בין זיכרונותיו וסגנונו האמנותי של הקטור לבין אפשרויות יצירה מתקדמות. "היה לי חשוב שהמכונה שלומדת תייצר את ההקשרים הסגנוניים והתמטיים בלי שאני מתערב. ניסיתי, עד כמה שאני יכול, להיות בשירות בתוך התהליך הזה," מסביר ליברמן. "לא חיפשתי את היפה. אפשר עם הבינה ליצור דברים אינסופיים ביופי שלהם. חיפשתי את הקטור והסטייט אוף מיינד שלו כפי שהוא מגולם במכתבים." באמצעות צילומים בודדים של עבודותיו המקוריות, לימד ליברמן את מערכת הבינה המלאכותית את סגנונו הייחודי של הקטור, ובהשראת המכתבים והשירים שכתב לאופליה, יצר מחדש פסיפסים המשקפים את עולמם האמנותי והרגשי.

המפגש הראשון בין הקטור ואופליה ליצירות החדשות התרחש בינואר 2025. תגובתו המיידית של הקטור הייתה מרגשת: "זה נראה כאילו אני עשיתי את זה… למכונה יש נשמה." באופן מפתיע, אחת היצירות אף שיחזרה דמויות שלפי בני הזוג דמו להפליא לצורתם בצעירותם, למרות שהבינה המלאכותית לא נחשפה לתמונותיהם. הקטור סיכם את החוויה במילים: "בשביעי לאוקטובר חלק מתוכי מת. עכשיו אני מרגיש את החלק הזה מתחיל לקום לתחייה."

התערוכה מציגה אפשרות חדשה לשימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית ככלי להנצחה, זיכרון וריפוי טראומה. בעוד שדיון ציבורי מתמקד לרוב בסכנות של טכנולוגיה זו, "הקטור & אופליה" מדגימה כיצד ניתן לרתום אותה לשיקום ויצירה חדשה. היצירות, המודפסות על נייר, אינן מתיימרות להחליף את המקור האבוד, אלא מנכיחות את העובדה שמדובר בדבר חדש שנולד מתוך האובדן. מנהלת החטופים, השבים והנעדרים במשרד ראש הממשלה רואה בפרוייקט זה כחלק מתהליך השיקום ומלווה את המשפחה לאורך כל הדרך.

פרופ שיזף רפאלי, נשיא שנקר: "סאגת חייהם של הקטור ואופליה עשויה מהחומרים העזים ביותר – אהבה, הגירה, מלחמה והרס. בתערוכת 'הקטור ואופליה', אנו מציגים את מפעל חייו של הקטור דרך העדשה של הבינה המלאכותית, ויוצרים נרטיב של שיקום ובנייה מחדש מתוך הריסות. כפי שניסחה הסופרת טוני מוריסון: 'זהו זמנם של אמנים לצאת לעבוד… כך, באמנות, מחלימות ציוויליזציות'. התערוכה מבטאת את האמונה שלנו בשנקר בשילובים – בין הנדסה, עיצוב ואמנות; בין טכנולוגיה חדשנית וכלים מסורתיים; ומעל הכל, בין העבר לעתיד – כשאנו צועדים קדימה מבלי לשכוח את שהיה"

ירון כהן, ראש מנהלת החטופים, השבים והנעדרים במשרד ראש הממשלה: "מילותיו של הקטור, המתאר את תהליך שיקום יצירותיו כמאפשר לו לחוש כאילו חלק ממנו קם לתחיה לאחר אסון 7/10, זוהי אבן דרך משמעותית בתהליך הריפוי והשיקום המיוחל. אנו מלווים את הקטור, אופליה ומשפחתם, כמו את כל השבים ומשפחות החטופים והשבים, עם מעטפת רחבה של מענים וזכאויות, ומייחלים לשובם במהרה של כל החטופים הביתה".

"הקטור & אופליה" תוצג בגלרייה רוזן לעיצוב, שנקר.
פתיחה חגיגית: 15/5/25 18:00 התערוכה מציגה: 15/5-30/6

ימים ושעות: ראשון שלישי חמישי 10:00-19:00

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר