פרויקטי גמר נבחרים 2025
במהלך העבודה על פרויקט הגמר, הסטודנטים במחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה מיישמים ומיישמות את הידע שרכשו במהלך הלימודים באופן מעשי, וכך נסללת בפניהם הדרך לתעשייה.
מלב הרעיון ועד הביצוע, הסטודנטים והסטודנטיות זוכים.ות לנסיון מעשי בתהליך התכנון ההנדסי ולהכנה לקראת עבודה בתפקידים מקצועיים.
פרויקטי הגמר מאפשרים הצגת מגוון יכולות חשיבה, תכנון וביצוע פרויקטים מעשיים, לטובת חיזוק האטרקטיביות של בוגרינו אל מול מעסיקים פוטנציאליים בתעשייה.
מפרויקטי הגמר שבלטו בחדשנותם מהשנה האחרונה:
SmartStick
מערכת אוטומטית לניתוח וקריאה של סטיקי-שתן.
מגישה: ניצן מור
מנחה: דר' חנן רוזנטל
מטרת הפרויקט
להפוך בדיקה ידנית לאוטומטית
כיצד נולד הרעיון?
בתהליך חשיבה על הרעיון, חיפשתי צורך אמיתי למלא. בן זוגי חזר ממשמרת בחדר מיון ושיתף שהבדיקה הבסיסית ביותר – בדיקת שתן, מתבצעת באופן ידני.
מדוע בחרת בפרויקט הזה?
עניין אותי מאוד להתעסק עם מוצר פרקטי, במיוחד כשהוא בעל משמעות.
איזה מענה הוא נותן ולאיזו אוכלוסייה?
המוצר נותן מענה לצוות רפואי בחדרי מיון. חוסר להם זמן יקר שבו הם מתפנים למטופלים שלהם.
NoFlyZone
מערכת לזיהוי, מעקב והתראה נגד רחפנים בלתי מורשים.
מגיש: ארז ראובן
מנחה: דר' דוד ברוקס
מטרת הפרויקט
לפתח מערכת חכמה בזמן אמת לזיהו ומעקב אחר רחפנים חשודים באמצעות חיישן לידר מצלמת PTZ ובינה מלאכותית, לצורכי ביטחון והגנה על מרחבים רגישים.
כיצד נולד הרעיון?
הרעיון עלה מתוך הצורך הגובר באמצעים אזרחיים לאיתור רחפנים הן לצורכי ?כיצד נולד הרעיוןפרטיות. בעידן שבו כל אחד יכול להטיס רחפן בקלות, נדרש פיתרון חכם ביטחון והן להגנה על ונגיש שיזהה חדירה לשטח פרטי.
מדוע בחרת בפרויקט הזה?
בחרתי בפרויקט הזה מתוך שילוב של רקע אישי בתעשייה, עניין עמוק בטכנולגית חישה, ראיה ממוחשבת ובינה מלאכותית ובעיקר הרצון לאתגר את עצמי בפרויקט מולטי דיסציפלינרי שמחבר חומרה,תוכנה,ועיבוד מידע בזמן אמת.
איזה מענה הוא נותן ולאיזה אוכלוסייה?
המערכת נותנת מענה לאוכלוסייה אזרחית בעלי בתים פרטיים, חקלאים, רשויות מקומיות ומתקנים רגישים. היא מאפשרת לגלות חדירת רחפן בזמן אמת בלי צורך בצוות תפעול מיומן ובכך מספקת הגנה פשוטה ונגישה בטכנולוגיה מתקדמת.
Eagleize
מערכת לניווט פנים במבנים סגורים וגדולים.
מגישים: בן פלד ואנדרס גודוי
מנחה: דר' זאב ויסמן
מטרת הפרויקט
לפתח מערכת לניווט פנים במבנים סגורים וגדולים – כמו בתי חולים, אוניברסיטאות או מתקנים צבאיים – המבוססת על חיישנים אינרציאליים בלבד (מד תאוצה, ג'ירוסקופ, מגנטומטר), ללא צורך בתשתיות תקשורת חיצוניות. המערכת מספקת למשתמש מיקום בזמן אמת והכוונה ליעד המבוקש, בעלות נמוכה וללא צורך בתחזוקה שוטפת.
כיצד נולד הרעיון?
זיהינו קושי משמעותי של אנשים – בעיקר אורחים או עובדים חדשים – להתמצא במרחבים גדולים כמו בתי חולים. כיום קיימות מערכות ניווט פנים המבוססות על בלוטות , וויפי או תשתיות אלחוטיות אחרות, אך אלו דורשות התקנה מורכבת, תחזוקה שוטפת ועלויות גבוהות.
המערכת שלנו מבוססת על חיישנים בלבד ואינה דורשת חיבור לרשת – ובכך חוסכת עלויות, מונעת תקלות, ושומרת על אבטחת מידע גבוהה במיוחד, דבר קריטי במתקנים רגישים.
בנוסף, הפרויקט פותח מתוך מחשבה גם על שימושים צבאיים ועתידיים – כגון מפקדים בשטח או רובוטים שפועלים בשטח מוכר אך מורכב, שצריכים להתמצא ולנווט במהירות וביעילות – מבלי להסתמך על גיפיאס או תקשורת.
המערכת מבוססת על מכשיר עצמאי ייעודי (ולא טלפון), כדי להבטיח אבטחה, אמינות וחופש עיצוב חומרה.
מדוע בחרתם בפרויקט הזה?
בחרנו בפרויקט כי הוא שילב בין תחומים טכנולוגיים מגוונים ודרש מאיתנו הבנה מעמיקה של מערכות חיישנים, תכנות מתקדם, בקרים ואלגוריתמים כמו דיקסטרה. עבדנו עם חומרה אמיתית, למדנו לבחור ולכוונן פילטרים מתאימים, לדייק מידע מתוך רעש, והבנו את האתגרים שבאינטגרציה בין תוכנה לחומרה.
במהלך העבודה, נדרשנו ליישם ידע נרחב שנרכש לאורך התואר בהנדסת חשמל ואלקטרוניקה – החל מהתמודדות עם השפעות שדות מגנטיים על כיוון ההליכה וביצוע קליברציה מדויקת לחיישני המגנטומטר, ועד לחשיבה על פתרונות להספקת כוח מיטבית למכשיר. הפרויקט דרש מאיתנו להבין לעומק כיצד לשלב חומרה, תוכנה ואלגוריתמיקה בצורה חכמה, תוך שמירה על דיוק, יעילות ואמינות.
מעבר לכך, הפרויקט דרש יצירתיות ויכולת לפתור בעיות בזמן אמת – מה שחישל אותנו ונתן לנו ניסיון ממשי ויישומי בתכנון מוצר אמיתי מהתחלה ועד הסוף.
איזה מענה הוא נותן ולאיזה אוכלוסייה?
Eagleize נותנת פתרון לאנשים שצריכים להתמצא במרחבים סגורים מבלי להסתמך על תשתיות תקשורת – אורחים, חולים, עובדים חדשים, אנשי שטח או מערכות רובוטיות.
המערכת מתאימה לכל מבנה שמבקש לשפר את חוויית ההתמצאות, תוך שמירה על אבטחת מידע, חיסכון בעלויות, וללא תלות בטכנולוגיות חיצוניות. היא גם פותחת אפשרות לשימושים עתידיים כמו ניווט בשדה קרב, מתקנים צבאיים, רובוטיקה, ואפילו הנגשת מבנים עבור בעלי מוגבלויות.
RELM-GC
רובוט חכם שמבצע כיסוח דשא ואיסוף גזם בצורה אוטונומית ויעילה, ללא צורך בהתערבות אנושית.
מגיש: מיכאל סיריאק
מנחה: דר' זאב ויסמן
מטרת הפרויקט
פיתוח רובוט עצמאי למטרת כיסוח דשא ואיסוף גזם, תוך ניווט אוטונומי בשטח פתוח באמצעות חיישנים ובקרת תנועה חכמה.
כיצד נולד הרעיון?
הרעיון עלה מתוך צורך קיים בקרב בעלי בתים פרטיים ושטחים ירוקים, שמחפשים פתרון אוטומטי ונוח לתחזוקת הדשא, בדגש על חיסכון בזמן ומאמץ.
מדוע בחרתם בפרויקט הזה?
הפרויקט משלב תחומי ידע מגוונים כגון רובוטיקה, כתיבת תוכנה, בקרה ואלקטרוניקה, ומאפשר לי ליישם הלכה למעשה את הכלים שלמדתי במהלך התואר. בנוסף, ראיתי פוטנציאל ממשי לפיתוח מוצר שימושי ורלוונטי.
איזה מענה הוא נותן ולאיזה אוכלוסייה?
המכונה מיועדת לבעלי גינות פרטיות, מוסדות ציבוריים, או עיריות שמעוניינות בפתרון חכם לתחזוקת שטחים ירוקים. היא מספקת מענה לצורך בכיסוח מדויק, חכם וללא התערבות אנושית.
AES Acceleration on RISC-V processor
האצת ביצועי אלגוריתם ההצפנה AES על גבי מעבד פשוט מסוג RISC-V באמצעות תוספת של חומרה ייעודית.
מגישים: יואב דרור ויוגב בזק
מנחה: אורן גנון
מטרת/מהות הפרויקט
Edge Processors הם מעבדים קטנים ופשוטים יחסית שמבצעים עיבוד של מידע קרוב למקום שבו הוא נאסף כמו מצלמות וחיישנים. בשל הפשטות שלהם, הם מתקשים להתמודד עם חישובים מורכבים כמו אלו שמאפיינים אלגוריתמים קריפטוגרפים. כך לדוגמה, מצלמה שמעבירה מידע מוצפן בזמן אמת עלולה להיתקל בקשיי ביצועים משמעותיים.
בפרויקט שלנו רצינו לבדוק כיצד ניתן לשפר משמעותית את השימוש באלגוריתם ההצפנה AES על גבי מעבד כזה מבלי להגדיל משמעותית את השטח על גבי הצ’יפ. הפתרון שבחרנו הוא הוספת רכיב חומרה ייעודי, שמבצע את ההצפנה והפיענוח במהירות גבוהה תוך שמירה על פשטות המערכת הכוללת.
כיצד נולד הרעיון?
במהלך התואר נחשפנו בהדרגה לעולמות תכנון החומרה. התחלנו ממערכות ספרתיות, המשכנו ללמוד על ארכיטקטורת מעבדים, ועד לקורסים מתקדמים שבהם עבדנו בפועל עם שפות תיאור חומרה (Verilog). ככל שהעמקנו כך גדלה הסקרנות והרצון ללמוד עוד. רצינו בסופו של דבר לבחור פרויקט שיסכם את ארבע השנים המשמעותיות של התואר, חיפשנו משהו מאתגר, עדכני ורלוונטי לתעשייה. כזה שנרצה להציג כחלק מתיק העבודות שלנו.
מדוע בחרתם בפרויקט הזה?
רצינו לבחור בפרויקט שמתמודד עם אתגר אמיתי מהעולם הטכנולוגי. חיפשנו נושא מולטידיסציפלינרי שמשלב אלגוריתם מעניין (AES), אותו נדרש לממש תחילה בשפת C (תוכנה), ולהריץ על מעבד ומאיץ חישובים שתכננו ומימשנו ב-Verilog (חומרה).
בנוסף, רצינו להעמיק בתחום שעדיין לא נגענו בו לעומק, עולם ההצפנה. כך למעשה הגענו לאלגוריתם AES. השילוב בין תוכנה, חומרה וקריפטוגרפיה הרגיש לנו כמו בחירה טובה לפרויקט גמר מאתגר ומשמעותי.
איזה מענה הוא נותן ולאיזה אוכלוסייה?
הפרויקט נותן מענה למהנדסי חומרה שמעוניינים לשפר את ביצועי הצפנה במעבדים פשוטים. הוא מדגים כיצד ניתן להאיץ אלגוריתם קריפטוגרפיה מבלי להכביד על הארכיטקטורה של המעבד הקיים.
בנוסף רלוונטי לאקדמיה משום שהוא מהווה מקרה בוחן טוב למחקר מעמיק לאלגוריתם וביצוע אופטימיזציה לשימוש בו תוך שילוב של תוכנה וחומרה.