אווה ולדקובסקי | פיתוח דבקים מבוססי חלבון סויה עבור יריעות רב שכבתיות ביו-מתכלות
הנחייה: פרופ' אנה דותן
מבנים רב-שכבתיים נמצאים בכל מקום – מחקלאות ועד אריזות מזון, כאשר כל שכבה מספקת פתרון פונקציונלי ייחודי כמו חסימת חמצן או הגנה מפני לחות. הבעיה: דבקים סינתטיים המחברים את השכבות ולא מאפשרים את הפרדתם, הופכים את המוצר כולו לבלתי ניתן למחזור, ויוצרים זיהום סביבתי למאות שנים.
הפרויקט מציע פתרון חדשני, דבק מתכלה המאפשר יצירת מבנה "סנדוויץ"' הכולל בתוכו שכבה אמצעית מחלבון סויה (שפותחה בשנקר) המספקת חסימת חמצן מעולה, שכבות חיצוניות מפולימרים מתכלים המגנות מפני לחות, ומה שמחבר בין כל השכבות הללו הוא הדבק הביו-מתכלה שפותח בפרויקט זה.
הדבק משלב פוליקפרולקטון (פולימר מתכלה) עם חלבון סויה בריכוזים שונים – בין 10% ל-30% חלבון סויה. התוצאות הראו שיפור של עד 300% בחוזק ההדבקה בריכוז 20% חלבון סויה, לעומת דבק ללא חלבון.
המשמעות? המבנים הרב-שכבתיים מתפקדים בדומה למוצרים הקיימים בתעשיות השונות אך מתפרקים בטבע תוך חודשים. הפרויקט פותח דלת למציאת פתרון אמיתי למשבר הפלסטיק העולמי.