תנוחות של יוגה פוגשות את מקורות ההשראה שלהן

נקסוס

תנוחות של יוגה פוגשות את מקורות ההשראה שלהן

המיצב האינטראקטיבי "תנוחיות" – של המרכז לעיצוב וטכולוגיה על שם כדר – מלהיב ומסעיר ילדים ומשפחות במוזיאון האדם והחי ברמת גן

ילד אחד עומד במרכז החלל, מרוכז לגמרי. הוא מנסה שוב ושוב תנוחות יוגה – עץ, קוברה, כלב שמביט למטה – ובכל פעם שהוא מצליח, מופיעה מולו החיה המונפשת, שאת צורתה הוא חיקה, כאילו נקראה אליו במיוחד. אחרי שעה ארוכה של חקירה שקטה, מצטרפים אליו אחיו ואחותו, שמתקשים להתרכז ומתוסכלים מכך שהקסם לא קורה מיד. במקום לוותר, האח הצעיר עוצר, מסביר, מדגים – ומלמד את אֵחיו איך לבצע את התנוחה. שלושה ילדים, גוף בתנועה אחת, והחיות מופיעות לפניהם.

הרגע הזה הוא תמצית הפרויקט “תנוחיות” – מיצב אינטראקטיבי שפותח במרכז לעיצוב וטכנולוגיה על שם כדר בשנקר, ומוצג במוזיאון האדם והחי ברמת גן. זהו מיצב המחבר בין תנועה, משחק ולמידה. תנוחות היוגה, שנוצרו לפני אלפי שנים בהשראת בעלי חיים וצמחים, משמשות כאן כבסיס לחוויה אינטראקטיבית שמפעילה את הגוף ומעוררת את הדמיון.

סרטון הפרויקט “תנוחיות” (צילום ועריכה: אמנון הס)

תערוכת "יוגה וחיות אחרות" עוצבה על ידי ניל ננר, ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר, והיא עוסקת בקשר שבין גוף, תנועה ועולם החי. בחלל התערוכה המרכזי נחשפים הילדים ל־12 תנוחות יוגה שונות, לומדים עליהן באמצעות הדגמות והנחיות, ומתנסים בהבנת הקשר בין כל תנוחה לבעל החיים או לצמח שממנו היא שואבת השראה.
לאחר שלב ההיכרות והלמידה, מגיעים המבקרים למרחב אינטראקטיבי שפותח במיוחד לתערוכה על ידי מרכז כדר. המוזיאון פנה לצוות המרכז בבקשה ליצור חוויה שתעמיק את המפגש עם התנוחות ותאפשר לילדים להתנסות בהן באופן פעיל וחווייתי. כך נולד המיצב “תנוחיות”, שבו התנועה הגופנית מזמינה תגובה מיידית: הילדים מבצעים את התנוחה, והחיה שממנה היא נוצרה מופיעה מולם כמו מול ראי קסמים.

תהליך הפיתוח נמשך לאורך קיץ שלם וכלל סיעורי מוחות, חקירה של תנוחות יוגה, פיתוח אבות-טיפוס ובדיקות חוזרות עם ילדים. בהמשך בוצעו הקמות במרכז כדר וחודש נוסף של בדיקות ושיפורים בתוך חלל המוזיאון עצמו. התוצאה היא מיצב שמצליח להחזיק ילדים מרותקים לאורך זמן, לעודד ריכוז, סקרנות, שיתוף פעולה והוראה הדדית.

לדברי מיכל רינות, ראש מרכז כדר ומובילת הפרויקט:
“‘תנוחיות’ הוא דוגמה נהדרת לחיבורים בין עיצוב, הנדסה ואמנות – חיבורים שנעשים כל יום במרכז כדר.”

הפרויקט פותח במרכז לעיצוב וטכנולוגיה על שם כדר בשנקר, בשיתוף פעולה עם המחלקה לעיצוב תעשייתי, על ידי צוות יוצרים בין־תחומי של סטודנטים, בוגרים ואנשי מקצוע.

התערוכה תוצג במוזיאון האדם והחי ברמת גן עד ה-1.3

יוצרים:
עיצוב אינטראקציה: מיכל רינות, אריאל שגיא, זהר סער, מתיאס מצקין, אפי מסליאנסקי
תכנות: יובל רוט, יובל כהן
איור ואנימציה: עומר נחמיאס
סאונד: גיורי פוליטי

תמונה בראש העמוד: מתוך הסרטון ע"י אמנון הס

whatsapp
לייעוץ ופרטים נוספים
whatsapp
יצירת קשר
רוצה ללמוד בשנקר? מלא/י את פרטיך ואנחנו ניצור עמך קשר