איך אומרים Modernism בעברית ? כנס בינלאומי יציג עיונים ביקורתיים בתרבות מודרניסטית

7/3/07 15:30 - 8/3/07 20:00 מוזיאון תל אביב ושנקר

פורום שנקר לתרבות וחברה יקיים במרץ 2007, כנס בינלאומי שידון באתרי המודרניזם העברי, ויעמוד על מקומם בתרבות הציונית שלפני ולאחר קום המדינה, תוך השוואתם לתופעות אירופאיות דומות. בכנס יטלו חלק חוקרים ישראליים, אדריכלים צ'כיים, וחוקרים בריטיים ממובילי תערוכת "מודרניזם" במוזיאון ויקטוריה ואלברט שבלונדון. הכנס ילווה בשתי תערוכות: מודרניזם באופנה הישראלית בשנות ה – 60, ואדריכלים יהודיים ומודרניזם ב'צכיה.

הכנס הבינלאומי "איך אומרים Modernism בעברית"? ידון באופן ביקורתי באתרי המודרניזם הציוני והישראלי ויעמוד על מקומם בתרבות הציונית שלפני ושלאחר קום המדינה (בשנות ה- 30 וה-60 של המאה העשרים) תוך השוואתם לתופעות אירופאיות דומות. בתקופות מפתח אלו האצילו המודרניזם האירופאי והאמריקאי לחילופין מרוחן על אמנים ותנועות תרבותיות בא"י ובמדינת ישראל, עד שהפכו תוך מאבק, לחלק אינטגרלי והגמוני בקנון התרבותי הישראלי. המקרה הפרטי הישראלי ייבחן בפרספקטיבה הבינלאומית הרחבה של יחסי גומלין המורכבים שבין לאומיות ומודרניזם.

לכנס יגיעו מחו"ל מובילי התערוכה "מודרניזם-עולם אמיץ חדש" שהוצגה בהצלחה רבה באביב-קיץ 2006 במוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון, Mr.Christopher Wilk אוצר התערוכה; Prof. Tim Benton האוניברסיטה הפתוחה, לונדון ו- Prof .David Crowley אוניברסיטת לונדון. שלושת האורחים הינם מחברי הספר-קטלוג של התערוכה "מודרניזם-עולם חדש". בנוסף יגיעו גם, אדריכלים בכירים מצ'כיה בהם:Vlado Milunic ;Prof .Vladimir Slapeta ;Petr Pelcak : Arch. Hlavacek Petr אשר ירצו על התפתחות המודרניזם באדריכלות בפראג ובברנו צ'כיה. הכנס ילווה בשתי תערוכות: "אין כפתור בלי לולאה- מודרניזם באופנה הישראלית" אשר תתקיים בגלריה לורבר , בניין מיטשל בשנקר ו"אדריכלים יהודים ומודרניזם בצ'כיה בין שתי מלחמות עולם" שתתקיים בית האדריכל ביפו.

מודרניזם הינו ביטוי לשלל סגנונות, תנועות אמנותיות וחברתיות מן החשובות והמשפיעות ביותר בתרבות המערבית במאה השנים האחרונות. סגנונות ותנועות המודרניזם היו בשיא כוחן באירופה שבין שתי מלחמות העולם. גם למודרניזם הציוני- ישראלי ייחוד משלו. הכנס מבקש לחשוף את רשתות ההתארגנות והיצירה של חוגי התרבות הציוניים בא"י ובמדינת ישראל סביב המודרניזם.

הכנס יעלה לדיון תנועות וסגנונות שכוננו את המודרניזם הציוני בתחומי האומנות והעיצוב כמו: אדריכלות ה"באוהאוס" הארץ-ישראלית ואדריכליות הדור הראשון ביישוב היהודי , בתחום האמנותי- המרד בבצלאל בסוף שנות ה- 20, פעילות קבוצות כ"אופקים חדשים" וכ"כנענים" בשנות ה- 40, פעילות אמנים כרפי לביא וקבוצת "10 +"בשנות ה-60, יצירתם של משוררים וסופרים כמו:דוד אבידן, יונה וולך וא.ב. יהושע בתחום השירה והספרות , הקולנוע של אורי זוהר, המוזיקה של להקות רוק מקומיות שהושפעו מהנעשה באירופה- כמו: "האריות" ו"עוזי והסגנונות" ופרויקט סוסיתא בתעשיית הרכב הישראלית.

פורום שנקר לחברה ולתרבות מאגד בתוכו את מיטב הכוחות היוצרים בתחומי התרבות, התעשייה, העיצוב והאומנות הפועלים כיום בישראל. הפורום הוקם ע"י שנקר בי"ס גבוה להנדסה ולעיצוב במטרה לדון באופן מעמיק בבעיות העומדות בפני החברה והתרבות בארץ ובעולם באמצעות כינוסים ופרסומים. בשנים הקודמות עמדו במוקד עבודת הפורום הנושאים, "העיר הישראלית", "יחסי תרבות ותעשייה" ו"מרכז-פריפריה". מבחר מאמרים מהרצאות הכנסים מתפרסמים מדי שנה בכרך מיוחד בהוצאת רסלינג. יו"ר הכנס: פרופ' מיכה לוין, דר' עודד היילברונר, ופרופ' לארי אברמסון מהפקולטה לעיצוב שנקר.