המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה

ראש המחלקה: ד"ר זאב ויסמן
משך הלימודים לתואר בוגר: 4 שנים (160 נקודות זכות)
המחלקה מעניקה את התואר האקדמי בוגר במדעים  (Bachelor of Science (B.Sc

חשמל הוא תופעה פיזיקלית שנתגלתה בתחילת המאה ה-19.  מאז, חלפו בסך הכל כמאתיים שנה. ואולם, במהלך השנים שחלפו מאז, תגלית זו, והפיתוחים שבאו בעקבותיה, ובפרט בתחום האלקטרוניקה (שראשיתו באמצע המאה הקודמת), שינו ללא הכר את החברה האנושית.

כיום, החשמל והאלקטרוניקה משמשים בתחומים רבים, כמעט בכל התחומים והשימושים המוכרים לנו.  נמנה רק כמה מהם:  במערכות תקשורת, תחבורה, בידור, נשק, רפואה, צעצועים ובעתיד הלא רחוק  - רכיבים שיושתלו בגוף האדם והחי. הפיתוחים בתחומים המרתקים הללו, ואחרים, מבוצעים בידי מהנדסי (ומהנדסות, כן ירבו..)  החשמל והאלקטרוניקה.

ביסודו של דבר, תפקידם של המהנדסים הוא לתכנן פתרונות טכנולוגיים לבעיות שונות, כלומר לפתח ולייצר מוצרים ומערכות שעונים לצרכי השוק. המגוון והמורכבות של הבעיות בתחום הטכנולוגי, ובהתאם גם הפתרונות, הולכים וגדלים. מעגלים חשמליים ואלקטרוניים מהווים חלק מרכזי ברוב המכריע של הפיתוחים השונים – גם תחומים שבהם המערכת העיקרית אינה בהכרח אלקטרונית.  בהתאם, הצורך במהנדסי חשמל ואלקטרוניקה הוא גדול, וגדל בהתמדה.

המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה בשנקר תורמת למאמץ החשוב של הכשרת מהנדסים בתחום, ובוגריה משולבים בחברות שונות בתעשיית ההייטק בארץ. אף שהמחלקה צעירה יחסית (כחמש עשרה שנה), רבים מבוגריה משולבים בחברות המובילות בתחום.

במהלך הלימודים, תלמידי המחלקה בוחרים בשתיים מתוך ארבע התמחויות:

1. VLSI- תכנון מעגלים משולבים על שבבי סיליקון. דגש מושם על לימוד העקרונות הפיזיקליים של פעולת ההתקנים הרלוונטיים, ועקרונות תכנון המעגלים. בפרט, מעמיקים בתכנון של מעגלים חשמליים אנלוגיים (דוגמת חיישנים ומגברים), וכן נלמד השילוב עם פונקציות ספרתיות (עיבוד נתונים).   לשילוב זה יש חשיבות רבה בתכנון של מעגלים משולבים שמשמשים במערכות חכמות.
  2. הנדסת תאורה –  תכנון של מערכות תאורה מודרניות, לשימוש ביתי, משרדי, וחיצוני.  תחום זה מקבל דחיפה בשנים האחרונות עם המעבר הנרחב להארה באמצעות נורות LED. דגש מושם בהתמחות על לימוד יסודות האופטיקה והאלקטרואופטיקה, ויישומם לגופי תאורה ומערכות תאורה מודרניות. התמחות זו היא ייחודית למחלקה שלנו.
  3. מערכות חכמות מקושרות –מערכות מבוססות IOT  (Internet of things) נמצאות כיום בהתפתחות מהירה. הן צפויות לשנות מהיסוד בתחומי חיים מגוונים (בריאות, בטחון, ייצור, תחבורה, וכיו"ב).   מערכות אלה משלבות חישה, תקשורת נתונים וניתוח נתונים, והנושאים הללו נלמדים בקורסי ההתמחות השונים. תחום זה משלב מרכיבים של אלקטרוניקה ותוכנה, ועל כן חלק מן הקורסים ניתנים במשותף לתלמידי שתי המחלקות.
  4. מערכות חכמות רובוטיות – תחום הרובוטיקה נמצא מזה שנים בהתפתחות מהירה, וחודר לכל תחומי חיינו. מערכות אלה משלבות בקרה, חישה, תכנון חומרה, ועיבוד אותות והנושאים הללו נלמדים בקורסי ההתמחות השונים.  גם תחום זה משלב מרכיבים של אלקטרוניקה ותוכנה, ועל כן חלק מן הקורסים ניתנים במשותף לתלמידי שתי המחלקות.

הלימודים במחלקה בנויים מארבעה שלבים עיקריים:

1. קורסי יסוד מדעיים - בעיקר מתמטיקה, פיסיקה, ותכנות מחשבים.  קורסים אלה נלמדים במהלך שלושת הסמסטרים הראשונים.
  2. קורסי ליבה הנדסיים – בתחום הנדסת החשמל ואלקטרוניקה. הם נלמדים לאורך כל התואר.
  3. קורסי התמחות – יש לבחור שתיים מארבע ההתמחויות שתוארו לעיל.   נלמדים בעיקר בשנתיים האחרונות ללימודים.
  4. פרויקט הגמר – פתרון בעיה באמצעות תכנון אב טיפוס של מערכת, תוך יישום החומר שנלמד במהלך הקורסים, ולימוד עצמי של חומר נוסף שנדרש לביצוע המשימה.

לבסוף, מספר נקודות שהמחלקה שמה עליהן דגש מיוחד:

• שילוב של הנדסה ועיצוב – אחד הדברים המייחדים את שנקר הוא קיומן בצוותא של שתי פקולטות, להנדסה ולעיצוב. העיצוב הוא פן מרכזי בתכנון של מוצר (ראו למשל בדוגמה המוכרת של Apple),  ולאפשרות לטעום מהפן הזה תוך כדי לימודי ההנדסה (במסגרת שבוע מרקחה למשל), ואולי אף לשלבו בביצוע הפרויקט, יש בעינינו חשיבות רבה.
  • הנדסה רב-תחומית – הנדסת חשמל ואלקטרוניקה היא רק אחד מן התחומים הנלמדים בפקולטה להנדסה כאן. להיכרות עם התחומים ההנדסיים השכנים, ולאפשרות לשלב מאמץ עם תלמידי הנדסה אחרים חשיבות לחיי העבודה בהמשך.
  • ביצוע פרויקטי גמר משמעותיים –  פרויקט הגמר צריך לפתור בעיה אמתית. לכן, כשאיפה, פרויקט גמר טוב יהווה אב טיפוס למוצר עתידי.   מה שאומר, שבסיום הלימודים, ניתן לנסות ולקדם אותו לעבר מוצר של ממש. לשם כך, קיים בשנקר מנגנון של תמיכה ביזמות.
  • נשים להנדסת חשמל – באופן מסורתי, באופן "מסורתי", כמות המהנדסים בתחום גדולה כמעט פי 10 מכמות המהנדסות.  יש לכך סיבות שונות, אך לדעתנו אין לכך סיבה מוצדקת. נשמח במיוחד להצטרפות תלמידות למחלקה.