הנדסה כימית

מרכז אדלשטיין לחקר ממצאים עתיקים

מי אנחנו

המרכז מנוהל ע"י פרופסור צבי קורן מאז ייסודו ב-1991, ומשתתפים במחקרים המתבצעים במרכז סטודנטיותים בעיקר מהמחלקה להנדסה כימית, וגם לעיתים ממחלקות אחרות, כולל מהפקולטה לעיצוב.

מנהל המרכז, צבי קורן, הוא פרופסור אמריטוס מ-2020, והשתייך למחלקה להנדסה כימית בשנקר מ-1990, שנת עלייתו לארץ מניו-יורק.

בשנקר, פרופ' קורן שימש במספר רב של תפקידים, כולל ראש המחלקה להנדסה כימית, דיקן הסטודנטיות והסטודנטים, וכיו"ר ועדות אקדמיות שונות. בתחום המחקרים בארץ, פרופ' קורן היה החלוץ בפיתוח ויישום אנליזות כימיות מיכשוריות, בעיקר ע"י שיטות כרומטוגרפיות וספקטרומטריות, של חומרי צבע ארכיאולוגיים והיסטוריים ממקורות החי והצומח. הוא סמכות מדעית בינלאומית מובילה בנושא הצבע הסגול המלכותי, במיוחד של צבעי ארגמן ותכלת המקראיים, ותגלית שלו פורסמה בעיתון “New York Times” היוקרתי. הוא גם הופיע בתוכניות טלוויזיה בינלאומיות שונות ונשא הרצאת TEDx וכן פרזנטציה בכנס ASOR, שתיהן זמינות ב-YouTube.

לפני עלייתו לישראל, השכלתו בניו יורק כללה קבלת תואר .B.S (בהצטיינות) בכימיה ומתמטיקה מ- Brooklyn College, ותואר דוקטור (Ph.D.) בכימיה פיזיקלית מאוניברסיטת העיר ניו יורק (CUNY). הוא שימש גם כראש המחלקה במכללת Cooper Union היוקרתית במנהטן.

חזון המרכז

ייעוד מרכז אדלשטיין, מאז שהוא נוסד ע"י ד"ר סיני אדלשטיין (ז"ל), הוא חקירה מדעית של פריטים מוזיאוניים, היסטוריים, וארכיאולוגיים בעזרת מיכשור עכשווי מתקדם כדי לפענח את הטכנולוגיות העתיקות והתהליכים הכימיים הקשורים לעיבוד חומרים טבעיים (במיוחד חומרי צבע) ונושאים נלווים. מטרת המרכז היא להמשיך את הבינתחומיות הזאת המשלבת מדע ונושאים הומניים, הרעיון המרכזי של המוסד שנקר.

המחקרים בנושא

המחקר העיקרי של המרכז על חומרי צבע טבעיים הוביל אותו לחקר הפיכת חומרים טבעיים – במיוחד פסולת מתעשייתיות שונות – למוצרים חשובים מבחינה תעשייתית. אלה כוללים, למשל, המרת קליפות לימון ותפוז, אשפה מיצרני מיץ הדרים, לזרזים ומוצרים אורגניים בעלי ערך מוסף לתעשיות שונות, כגון ברפואה, קוסמטיקה, ותוצי ביניים למוצרים נוספים.

שיתופי פעולה ופרויקטים

הפרויקטים העכשוויים במרכז כוללים את הפעילויות הבאות:

1.  אינדיגו טבעי: מציאת תחליף טבעי אופטימלי לצבען האינדיגו ליצירת צביעה אקולוגית, בר-קיימא, ותעשייתית ל- “blue jeans”.  

פעילויות:

א. זיהוי וכימות הצבענים הנמצאים במינים שונים של צמחים הגדלים באזורים גיאוגרפיים שונים ע"י שיטות כרומטוגרפיות וספקטרומטריות. 

ב. פיתוח שיטה ליצירה מהירה של פיגמנט אינדיגו טבעי מן הצומח. 

שותפות: משותף עם  מוסדות ב-5 מדינות: בלגיה, יפן, מלי (מערב אפריקה) , צרפת, קנדה. 

2. צביעת עורות דגים: מחקר ופיתוח בנושא צביעה אקולוגית של עורות דגים בפרויקט FISHSkin האירופאית, בשותפות מרכז CIRTex בשנקר.

3. פיגמנטים אנאורגניים: חקירת פיגמנטים אנאורגניים ע"י שיטה לא-הרסנית (Non-Destructive).

 בטכניקת (X-Ray Fluorescence) XRF. 

שותפות: משותף עם המעבדה לשימור במוזיאון ישראל, ירושלים. 

4. אנליזות של טקסטילים עתיקים צבועים מתקופות ארכיאולוגיות שונות.

5. זרזים חדשניים: יצירת זרזים חדשניים ותעשייתיים יחד עם מוצרים המופקים מחומרי גלם טבעיים לתעשיות כימיות שונות. 

שותפות: משותף עם שתי מחלקות באוניברסיטת West Pomeranian University of Technology Szczecin בפולין – Department of Catalytic and Sorbent Materials Engineering ו-Department of Organic Chemical Technology and Polymer Materials.

6. שימור במוזיאונים: סדנאות כימיות למשמרים מוזיאוניים.

שותפות: משותף עם הארגון הישראלי לשימור נכסי תרבות 

תשתיות – מעבדות וציוד

במרכז אדלשטיין קיימת מעבדה עם ציוד מתקדם בתחום אנליזות מיכשוריות (כגון כרומטוגרפיה, ספקטרומטריה, ומיקרוסקופיה).

יצירת קשר

כתובת דוא"ל: zvi@shenkar.ac.il

אתר המרכז: www.edelsteincenter.wordpress.com

פרופ' אמריטוס קורן צבי

מומחה ביישום בטכניקות מתקדמות לזיהוי צבענים בפריטים עתיקים, מנהל "מרכז אדלשטיין" וחבר סגל המחלקה…

בודק...