הנדסת חשמל ואלקטרוניקה

המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה

חשמל הוא תופעה פיזיקלית שנתגלתה בתחילת המאה ה-19.  מאז, חלפו בסך הכל כמאתיים שנה. ואולם, במהלך השנים שחלפו מאז, תגלית זו, והפיתוחים שבאו בעקבותיה, ובפרט בתחום האלקטרוניקה (שראשיתו באמצע המאה הקודמת), שינו ללא הכר את החברה האנושית.

כיום, החשמל והאלקטרוניקה משמשים בתחומים רבים, כמעט בכל התחומים והשימושים המוכרים לנו.  נמנה רק כמה מהם:  במערכות תקשורת, תחבורה, בידור, נשק, רפואה, צעצועים ובעתיד הלא רחוק  – רכיבים שיושתלו בגוף האדם והחי. הפיתוחים בתחומים המרתקים הללו, ואחרים, מבוצעים בידי מהנדסי (ומהנדסות, כן ירבו..)  החשמל והאלקטרוניקה.

ביסודו של דבר, תפקידם של המהנדסים הוא לתכנן פתרונות טכנולוגיים לבעיות שונות, כלומר לפתח ולייצר מוצרים ומערכות שעונים לצרכי השוק. המגוון והמורכבות של הבעיות בתחום הטכנולוגי, ובהתאם גם הפתרונות, הולכים וגדלים. מעגלים חשמליים ואלקטרוניים מהווים חלק מרכזי ברוב המכריע של הפיתוחים השונים – גם תחומים שבהם המערכת העיקרית אינה בהכרח אלקטרונית.  בהתאם, הצורך במהנדסי חשמל ואלקטרוניקה הוא גדול, וגדל בהתמדה.

המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה מוקדשת לטיפוח מהנדסים המצוידים במומחיות טכנית מתקדמת. הבוגרים שלנו מיועדים למלא תפקידים בולטים במגזרים שונים, תוך מינוף הידע המקיף והמיומנויות המיוחדות שנצברו במהלך השכלתם.

הלימודים במחלקה בנויים מארבעה שלבים עיקריים:

1. קורסי יסוד מדעיים – בעיקר מתמטיקה, פיסיקה, ותכנות מחשבים.  קורסים אלה נלמדים במהלך שלושת הסמסטרים הראשונים.
  2. קורסי ליבה הנדסיים – בתחום הנדסת החשמל ואלקטרוניקה. הם נלמדים לאורך כל התואר.
  3. קורסי התמחות – יש לבחור אחת מתוך שתיים מההתמחויות שמתוארות בקישור של "תכנית הלימודים". התמחויות נלמדות בעיקר בשנתיים האחרונות ללימודים.
  4. פרויקט הגמר – פתרון בעיה באמצעות תכנון אב טיפוס של מערכת, תוך יישום החומר שנלמד במהלך הקורסים, ולימוד עצמי של חומר נוסף שנדרש לביצוע המשימה.

לבסוף, מספר נקודות שהמחלקה שמה עליהן דגש מיוחד:

• שילוב של הנדסה ועיצוב – אחד הדברים המייחדים את שנקר הוא קיומן בצוותא של שתי פקולטות, להנדסה ולעיצוב. העיצוב הוא פן מרכזי בתכנון של מוצר, ולאפשרות לטעום מהפן הזה תוך כדי לימודי ההנדסה (במסגרת שבוע מרקחה למשל), ואולי אף לשלבו בביצוע הפרויקט, יש בעינינו חשיבות רבה.
  • הנדסה רב-תחומית – הנדסת חשמל ואלקטרוניקה היא רק אחד מן התחומים הנלמדים בפקולטה להנדסה כאן. להיכרות עם התחומים ההנדסיים השכנים, ולאפשרות לשלב מאמץ עם תלמידי הנדסה אחרים חשיבות לחיי העבודה בהמשך.
  • ביצוע פרויקטי גמר משמעותיים –  פרויקט הגמר צריך לפתור בעיה אמתית. לכן, כשאיפה, פרויקט גמר טוב יהווה אב טיפוס למוצר עתידי.   מה שאומר, שבסיום הלימודים, ניתן לנסות ולקדם אותו לעבר מוצר של ממש. לשם כך, קיים בשנקר מנגנון של תמיכה ביזמות.
  • נשים להנדסת חשמל – באופן "מסורתי", כמות המהנדסים בתחום גדולה כמעט פי 10 מכמות המהנדסות.  יש לכך סיבות שונות, אך לדעתנו אין לכך סיבה מוצדקת. נשמח במיוחד להצטרפות תלמידות למחלקה.

* ההתמחויות אינן מופיעות על גבי התואר

דימוי בראש העמוד: אילוסטרציה (Unsplash)